Av Louise Nygaard louise.nygaard@fjt.no

På Lotsbergskåra bur Svein Arne Henjesand og Anita Lotsberg. Frå denne høgda har dei utsikt ut mot sjø, fjell og spektakulære solnedgangar.

No har dei tatt steget ut i noko ukjent, og oppretta selskapet Skaara Living for utleige av feriehytter. To birdbox-hytter, plassert på Lotsbergskåra, skal snart huse folk frå nært og fjernt.

– Vi tenkte at vi måtte vise fram den fantastiske utsikta vi har her oppe, fortel Svein Arne.

Han flytta frå Slinde i Sogndal til Nordfjordeid for over 30 år sidan. Etter at han trefte Anita, valde han å flytte frå leilegheit på Nordfjordeid til Lote, der dei no bur på garden der Anita er oppvaksen. No kallar han seg nordfjording.

– Utsikta her er jo heilt magisk. Det er fantastisk, seier Svein Arne.

Sjølv om Anita har vakse opp på Lotsberg, har heller ikkje ho blitt lei utsikta.

– Eg tek bilde av utsikta kvar dag, ler ho.

Fantastisk: Oppe i høgda på Lote kan både menneske og dyr nyte flott utsikt og natur. Foto: Louise Nygaard

Inspirasjon frå eiga oppleving

Til vanleg jobbar Svein Arne som overingeniør i Statens vegvesen, medan Anita jobbar som hjelpepleiar.

Ideen om overnattingstilbod på utsiktshøgda fekk dei etter å ha overnatta i tretopphytta på Sandane.

– Vi var litt nysgjerrige på desse greiene. Vi syntest det var så bra at vi hadde lyst til å prøve noko sånt sjølv. Av og til kjem ideane med opplevingar, fortel Svein Arne.

Sjølv har dei gått for to minihytter, av typen «birdbox», på elleve kvadratmeter, med plass til to personar i kvar hytte. Hyttene er produsert av Live It og bygd i Eikefjord av Brødrene Aa. Derfrå blei dei transportert med lastebil og frakta med helikopter opp til Lotsbergskåra.

Inne er det kjøkkenbenk og seng, med sitteplass framfor sjølve utsiktsvindauget som retta ut mot sjøen.

– Vi håpar å ha den eine hytta klar for booking i mai, og den andre i juni, fortel Svein Arne.

– Men vi har faktisk fått litt respons allereie. Det er mange som er nysgjerrige på dette og lurer på når dei kan komme. Folk frå heile landet har tatt kontakt, held han fram.

Berekraft: Svein Arne og Anita har geiter på garden. Dei hjelper til med å beite ned graset og dermed halde landskapet i hevd. Foto: Louise Nygaard

Eit yrke på garden

Ein av grunnane til at Anita og Svein Arne ville få på plass utleige, var for å skape ei større moglegheit for å jobbe heime på garden.

– Håpet var å kunne ha næring på ein tungdriven gard. Før i tida slo og hesja dei alt sjølv, det er krevjande. Med desse hyttene kan vi kanskje ha ein viss prosent av yrket vårt på garden, seier Anita.

– Nei, det er ikkje lønsamt å drive ein gard som dette i dag, seier Svein Arne.

For sambuarparet har det vore viktig å ikkje gjere for mykje inngrep i naturen i prosessen. Hyttene er plassert på seks søyler som er gravne ned i bakken.

Plasseringa av hyttene er også valt med omhug.

– Vi tenkte at dei måtte ligge litt frå kvarandre, og skjult frå huset der vi bur. Og sjølvsagt ha god utsikt, seier Svein Arne.

Han seier det har vore viktig å skape ein følelse av at ein er for seg sjølv der oppe. Det er del av heile opplevinga, og noko han og sambuaren likte godt då dei var på overnatting i eit liknande konsept.

– Ein skal vere for seg sjølv, føle på litt luksus og få ei fin naturoppleving, meiner han.

Kom med ferja: Slik ser utleigehyttene ut. Her er dei plassert på kaia på Lote, før helikopteret skal frakte dei opp i høgda. Foto: Louise Nygaard

Meir spesielt enn hotell

– Slike overnattingshytter har blitt populært. Har de nokre tankar om kvifor?

– Det er jo ei lita gåve til seg sjølv og den ein bur saman med. Det er ei spesiell oppleving og noko ein gjer saman, som er litt utanfor det ein gjer til vanleg. Det er heller ikkje eit vanleg hotellrom, men ein skal kjenne på den same luksusen, kanskje berre litt meir spesielt, seier Svein Arne.

Utsikta i fokus: Innvendig er det dobbeltseng, kjøkkenbenk og sittegruppe. Ikkje minst er det store vindauge. Foto: Louise Nygaard

Dei har også fokus på å få til eit godt samarbeid med andre bedrifter i nærområdet, som det er naturleg å knyte til seg.

– Ein kan få mat levert frå det lokale minibakeriet, ein sjå og kjøpe husflid frå lokale bedrifter, gå fine turar i fjellheimen og ein kan bruke sjøen og elles nytte seg av alt det flotte Nordfjord har å by på, seier Svein Arne.

Spanderer på seg ei oppleving

Etter å ha delteke på eit etablerarkurs frå Kunnskapsfabrikken for å lære meir om det å starte bedrift, har dei mellom anna gjennomført marknadsundersøkingar i forkant, og lese seg opp på liknande tilbod.

Ein skal vere for seg sjølv, føle på litt luksus og få ei fin naturoppleving.

– Vi tok kontakt med fleire andre som hadde sett opp liknande hytter. Det tok heilt av, og folk frå heile Europa nytta seg av tilbodet. Enkelte hadde 80 prosent belegg det første året, så det verkar som folk er villige til å spandere opplevingar på seg sjølv, smiler Svein Arne.

Foto: Louise Nygaard