Om lag 20 kilometer frå Nordfjordeid ligg den usjenerte og fredlege Hennebygda. Bygda har rundt 70 fastbuande og er ei bygd i vekst med lys i alle hus. Om sommaren doblar folketalet seg når utflytta hennjarar ferier i heimbygda.

Det er lite næringsliv i bygda bortsett frå litt jordbruk. Hennebygda har ei stolt historie som fruktbygd, men stordomstida på dette feltet tok slutt tidleg på 70-talet.

Vellukka marknad 2018

Leiar i marknadskomiteen, Gunn Henden, seier seg svært nøgd med 2018-marknaden. Vêret var svært lagleg, med god temperatur båe dagane. Ho trur at nettoinntektene vil bli som i fjor, rundt 60 000 kroner eller kanskje litt meir.

Laurdagskvelden møtte100 til quiz med spørsmål både om lokale forhold og tradisjonelle quizspørsmål . Det blei og servert grillmat, og Oddbjørn Melheim underheldt med gitarspel og song, og spela opp til dans på flaken utanfor samfunnshuset.

Søndag møtte godt over hundre på marknaden og barn og vaksne deltok med stor iver og engasjement i dei ulike aktivitetane. Det blei meldt om god stemning båe dagane med gode tilbakemeldingar til dugnadsgjengen.

Sosial møteplass

Samfunnshuset er plassen der folket i Hennebygda møtest for å ha det triveleg saman. På kulturfronten kan bygda skilte med spel- og dansarlag, revy, basarar og andre sosiale samkomer som skaper høg trivselsfaktor i bygda.

Mykje av dette skjer i samfunnshuset som bygdefolket legg ned stor dugnadsinnsats for å utvikle og vedlikehalde. Stadig fleire nyttar og dei funksjonelle lokala til bryllaup, konfirmasjonar og blåturar. Det seiest at ein fest i Hennjane er noko du hugsar ei stund.

Tidlegare fruktlager

Gunn Henden fortel at det var fruktlager i bygget fram til 1970-talet, og stor aktivitet med mottak, sortering og pakking av frukt. Det var tilsett eigen bestyrar som budde i leilegheit over fruktlageret.

Dei skifta glas og bordkledning på samfunnshuset i fjor, og det neste store prosjektet blir å skifte taket. Då kjem inntektene frå marknaden og andre samkomer vel med.

HESTESKOKASTING FOR DEI TREFFSIKRE: Mange prøvde seg på å få hesteskoen rundt pinnen. Det er ikkje så enkelt som mange trur. Foto: Per Ole Lefdalsnes
SNURRING AV PILA: Populært blant ungane. Eline Gjærland Henden vann ein Rox. Magnus Henden styrer «snurringa». Foto: Per Ole Lefdalsnes
BALL I GLASET: Å få ballen opp i eit av glasa på halvannan meters avstand er ikkje så enkelt. Lukkast du får du glaset. Foto: Per Ole Lefdalsnes
VINNARLUKKE: Atle Henden held opp eit pledd som er ein av gevinstane i åresalet. Foto: Per Ole Lefdalsnes
ALLSIDIG MATTILBOD: Stor omsetning av smørbrød, pølser, sveler, kaker og anna godt. Folk venta tolmodig i køen. Foto: Per Ole Lefdalsnes
FINE GEVINSTAR: Åresal er alltid ein fulltreffar på slike samkomer. Særleg når utvalet av gevinstar er slik som her. Foto: Per Ole Lefdalsnes
KAIA VAR MØTEPLASSEN: Hennebygda fekk vegutløysing i 1981. Dermed forsvant lokalbåten og skulen med eit fåtal elevar vart nedlagt. I 1992 blei Hennebygda ein del av Eid kommune. Foto: Per Ole Lefdalsnes