Minnemarkering for dei omkomne etter MH17

Over 2.000 pårørande er med i avdukinga av minnesmerket for offera frå nedskytinga av eit fly frå Malaysia Airlines over Aust-Ukraina for tre år sidan. 

Måndag er det tre år sidan 298 menneske om bord i rute MH17 frå Malaysia Airlines mista livet, då flyet blei skote ned av ein russisk rakett over Aust-Ukraina.

Over 2.000 pårørande og etterlatne av dei omkomne, som kom frå 17 ulike nasjonar, vil vera til stades under avdukinga av minnesmerket nær Schiphol flyplass i Amsterdam.

Også Nederlands kong Willem-Alexander, dronning Maxima, og den nederlandske regjeringa blir med under seremonien i Vijfhuizen-parken.

Til saman er det planta 298 tre for dei som mista livet. Trea er planta i ei sløyfe og omkrinsar ein skulptur i midten – eit auga av stål som skodar opp mot himmelen.

MH17 var på veg frå Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia då det styrta i nærleiken av opprørskontrollerte Donetsk i Aust-Ukraina 17. juli 2014.

I fjor konkluderte etterforskinga med at ein rakett skoten opp frå området trefte passasjerflyet. Ei mobil oppskytingsrampe skal ha blitt frakta over grensa frå Russland, for deretter raskt å ha blitt frakta tilbake etter nedskytinga av flyet.

Både regjeringa i Russland og prorussiske opprørarar i Ukraina har avvist denne konklusjonen.

Tidlegare har amerikansk etterretning uttalt at dei prorussiske opprørarane truleg skaut ned passasjerflyet ved ein feil.

I alt 1.000 personar er etterlyst i samband med nedskytinga. Men ingen er så langt arresterte.

(©NPK)

Siste nyhende

USA vil nekte borgarar å reise til Nord-Korea

Regjeringa til Donald Trump vil nekte amerikanske statsborgarar å reise til Nord-Korea. Bakgrunnen er dødsfallet til den amerikanske studenten Otto Warmbier.

USA kuttar i militærhjelpa til Pakistan

Pentagon held tilbake over 400 millionar kroner i militærhjelp til Pakistan, som blir skulda for ikkje å gjere nok for å nedkjempe Haqqani-nettverket.

Russisk-kinesisk militærøving i gang i Austersjøen 

Russland og Kina har begynt på ei vekelang militærøving i Austersjøen. 

Sean Spicer forlèt Det kvite hus

Talsmann for Donald Trump, Sean Spicer, går av i protest mot at presidenten har tilsett Anthony Scaramucci som ny kommunikasjonssjef, ifølgje fleire medium.

UD styrkjer bemanninga ved det norske konsulatet på Kos

Utenriksdepartementet har sendt eit team frå ambassaden i Aten og frå departementet for å styrkje bemanninga ved det norske konsulatet på Kos.