Minnemarkering for dei omkomne etter MH17

Over 2.000 pårørande er med i avdukinga av minnesmerket for offera frå nedskytinga av eit fly frå Malaysia Airlines over Aust-Ukraina for tre år sidan. 

Måndag er det tre år sidan 298 menneske om bord i rute MH17 frå Malaysia Airlines mista livet, då flyet blei skote ned av ein russisk rakett over Aust-Ukraina.

Over 2.000 pårørande og etterlatne av dei omkomne, som kom frå 17 ulike nasjonar, vil vera til stades under avdukinga av minnesmerket nær Schiphol flyplass i Amsterdam.

Også Nederlands kong Willem-Alexander, dronning Maxima, og den nederlandske regjeringa blir med under seremonien i Vijfhuizen-parken.

Til saman er det planta 298 tre for dei som mista livet. Trea er planta i ei sløyfe og omkrinsar ein skulptur i midten – eit auga av stål som skodar opp mot himmelen.

MH17 var på veg frå Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia då det styrta i nærleiken av opprørskontrollerte Donetsk i Aust-Ukraina 17. juli 2014.

I fjor konkluderte etterforskinga med at ein rakett skoten opp frå området trefte passasjerflyet. Ei mobil oppskytingsrampe skal ha blitt frakta over grensa frå Russland, for deretter raskt å ha blitt frakta tilbake etter nedskytinga av flyet.

Både regjeringa i Russland og prorussiske opprørarar i Ukraina har avvist denne konklusjonen.

Tidlegare har amerikansk etterretning uttalt at dei prorussiske opprørarane truleg skaut ned passasjerflyet ved ein feil.

I alt 1.000 personar er etterlyst i samband med nedskytinga. Men ingen er så langt arresterte.

(©NPK)

Siste nyhende

Ni sivile drepne sør i Afghanistan

Ni sivile afghanarar vart måndag drepne på to ulike stadar i Kandahar-provinsen sør i landet, opplyser ein tenestemann.

Fire barn drepne av opprørseld i Jemens tredje største by

Eit granatangrep har tatt livet av fire barn i eit bustadområde i byen Taez sør i Jemen, opplyser ein lokal tenestemann. Opprørarar blir skulda for å stå bak.

FN-etterforskarar krev full tilgang til Myanmar

FN-ekspertar krev fri tilgang til Myanmar slik at dei kan undersøkje kva som går føre seg i rohingya-områda vest i landet. Men Myanmar seier nei.

Menneskerettsekspert: – Suu Kyi spreier løgner

Aung San Suu Kyis tale imponerer ikkje, meiner svensk menneskerettsekspert, som skuldar henne for å spreie løgner.

Massive øydeleggingar på Dominica etter orkanen Maria

Ekstremvêret Maria har øydelagt alt som kan kjøpast for pengar på den karibiske øya Dominica, opplyser statsministeren i øystaten.