Statsråd Nybø opna Sagastad

Eventyret er i gang

I dag var det offisiell opning av Sagastad på Nordfjordeid.
Nyhende

Forskings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø (V) brukte øks og kappa tau for å sparke det heile i gang, til stor jubel frå store og små.
Opning av Sagastad til helga

Opnar på ekte vikingvis


Her er Nybø sin tale i samband med opninga:

"Kjære alle sammen

Gratulerer så mye med dagen!

I dag skal vi offisielt åpne Sagastad, dette flotte kunnskapssenteret for vikingtiden. Nordfjordeid har en rik vikinghistorie som nå får sin fortjente oppmerksomhet.  Og det store, i alle meninger av ordet,  midtpunktet her på Sagastad er Myklebustskipet.

En kopi av det det enorme skipet som for over 1150 år siden ble brent ved gravleggingen av en rik nordfjording med makt og posisjon. For det var ikke hvem som helst som ble gravlagt sammen med et skip som det ligger så mange tusen arbeidstimer bak."

"Når man er statsråd får man være med på mye kjekt og lære noe nytt hver eneste dag. Og nå skal jeg lære dere noe. I Oslo er det et museum med to store og flotte vikingskip. De ble laget for mange år siden og ekte vikinger har seilt i dem. Dette skipet er nytt, men det er mye større.

Tenk dere hvor mye et slik skip må ha vært verdt i de tider – både i bruksverdi og økonomisk! 30 meter langt og over 14 tonn tungt er Myklebustskipet større enn både Oseberg- og Gokstadskipet.

Og da dagens Myklebustskip fikk sin jomfrutur og ble døpt for noen få uker siden, ja da fikk vi alle mulighet til å hvilket utrolig imponerende skue dette skipet er - også i dag.

Og tenk hvordan det må ha vært da det originale skipet gikk ut fjorden her for første gang under vikingtiden. Et skip med 24 par årer, sterke menn som i takt drev skipet frem gjennom vannet. Kanskje på vei til fremmede land, på jakt etter rikdom og handelsvarer. Hva tenkte de ombord om veien til ukjente farvann? Hva opplevde de? Og hva fortalte de barna sine da de kom hjem? 

Det er svar på slike spørsmål kunnskapssenteret Sagastad skal bidra med. Sammen med topp vitenskapelig ekspertise fra universitetet i Bergen er det laget en utstilling som skal fortelle historien om skipet, om Myklebust-funnene og om hvordan hverdagslivet var her i Nordfjordeid i vikingetiden.

For å kjenne oss selv, er vi nødt til å kjenne vår historie heter det. Det er lett å tenke at vikingtiden er så langt tilbake at dens betydning er over. Men det er ingen annen epoke i Norges historie har hatt så stor nasjonal og internasjonal betydning som vikingtiden.

Samfunnsutviklingen i Norge og våre skandinaviske naboland i denne perioden satte omfattende og varige avtrykk på verden omkring oss.

Samtidig falt sentrale elementer i det som skulle bli nasjonalstatene Norge, Sverige og Danmark på plass. Ja, det er lenge siden vikingetiden, men sporene kan vi fortsatt se rundt oss, bare vi vet hva se skal se etter.

Det skal kunnskapssenteret bidra til – å gjøre det tydeligere for oss hva vikingetiden har betydd for Nordfjord, for Vestlandet og for Norge.

Og interessen for vikingetiden har trolig aldri vært større – både nasjonalt og internasjonalt. Vi har en unik historie og her i Nordfjordeid har dere en unik mulighet til vise den frem til titusenvis av besøkende fra inn- og utland. Jeg er helt sikker på at Sagastad også vil være med på å spre kunnskap om vår historie langt utover våre landegrenser.

Gratulerer med dagen til alle som har lagt ned en innsats for å realisere Sagastad, gratulerer til båtbyggerne fra Bjørkedalen og gratulerer til Eid og hele Nordfjord!

Når et kunnskapssenter som dette skal åpnes, kan vi selvfølgelig ikke bruke moderne redskaper – som saks. Det skal brukes øks. Heldigvis for meg så lever vi ikke i vikingtiden, for økseferdighetene er det så som så med. Vi får se hvordan dette går.

Jeg erklærer herved Sagastad for åpnet!"