Må ikkje gløyme at vi er heldige

Thetty Inakanyana kjem frå Burundi. Ho er busett på Eid og jobbar i Golvsengane barnehage. 17. mai heldt ho tale på Stårheim.

-Vi som bur i Norge er svært heldige, samanlikna med situasjonen i mange andre land, sa Thetty mellom anna i talen sin på Stårheim.  

Nyhende


Gratulerer med dagen! 

Det er med en stor glede og ære at jeg på denne spesielle dagen feirer Norge sin grunnlovsdag.  

I barnehagen pleier vi å si at Norge har bursdag. Men det er jo ikke helt riktig.  

I dag er det 203 år siden Norge fikk sin egen grunnlov.  

Vi er stolte over Grunnlova vår. Den har gitt oss demokrati og ytringsfrihet.  

Vi skal være takknemlige for at vi får uttrykke oss fritt. 


For meg er 17. mai at jeg pynter meg med det fineste jeg har. Jeg spiser god mat. Rundt huset pynter jeg med bjørkeris og flagg.  


Om dere ikke vet det så er det mange tog på Nordfjordeid. I fjor gikk jeg med høye heler i tog nummer en. Gnagsåra kom ved sjukeheimen, ved kirka kasta jeg skoa og gikk barbeint tilbake til Skipenes. Og det var kaldt. Jeg drakk varm te, men ble likevel syk dagen etter. Så i år har jeg nye sko fra Bergset. 


Ja, det er kaldt i Norge. Men det kan også være vakkert. Dagen etter at jeg ble tatt i mot i Oslo snødde det. Det var masse masse snø på bakken og det var vakkert. Vi brukte å se det på fjernsyn, men hadde aldri tatt på det. Det var som et fantasiland. Vinteren etter bodde jeg på Kaupanger og da fikk jeg se enda vakrere snø. Fantastiske snøkrystaller. Dei store synlige krystallformene. Akkurat slik som vi lager i papir i barnehagen. De var vakre.  


Norge er et kjempefint, fredelig land med masse skog og vatn og høge fjell. Det er et svært vakkert kongerike. 

I Afrika har vi tre kongeriker igjen. I Swaziland har kongen absolutt makt og 13 koner. Før hadde vi en konge i Burundi (der eg kjem fra) han vart kongen den dagen han fylte fotspora til faren sin (den daværende kongen). Dei tok mjøl i en bolle laga av tørka gresskar, tok avtrykk av foten til kongen.  Dette brukte dei til å samlikne føttene til sonen og kongen. 

Den dagen føttene var like store, var han klar til overta som kongen. 

Den gamlen kongen måte anten drikke gift og dø eller flykte til et naboland. Det var synd for det er på den alderen at en begynner å bli vise. Afrika er kongen nesten en Gud.  

Det er en ganske annerledes konge enn det vi har i Norge. Vår konge spiser pølse med brød og deltar i samfunnet. Han oppmuntrer ungdommer og de som går på ski. Unge talent får støtte av han. Kongen vår skal vi ta godt vare på. 

Lenge leve kongen. 

Vi skal ikke glemme at vi er heldige. I Norge får alle like sjanser til utdanning. Det er ikke tilfeldig at Norge er blant de mest utviklede land i verden. Vi søker ny kunnskap, utvikler ny teknologi og skaper en bedre framtid for oss selv og de som kommer etter.  

I land der ikke alle får utdanning kjemper de fortsatt for å utvikle seg. Dette er land der de fortsatt ikke får lik rett til å utdanne seg.  

Ofte er det fattigdom som gjør at guttene blir prioritert til å gå på skole. De blir prioritert på grunn av mangel på likestilling. Fortsatt er det slik at jenta skal gifte seg, det betyr at ho skal til en annen familie, mens guten får arverett. Guttene skal gifte seg og bære fram navnet til familien. Derfor er det viktig for familien at gutten har utdanning. 

Vi skal ta vare på den sjansen vi har fått. Eg kjempestolt av jentene mine. Eldste er ferdig med sjukepleierutdanning i Bergen og nesteldste skal begynne med tannlegestudier.  

Kanskje jeg og skal ta ei utdanning? Her har jeg i alle fall muligheten. Jeg er heldig. Vi er heldige.  

Og mens jeg venter på å bestemme meg for utdanning har jeg starta med en annen skule. Ho gamle mora her lærer seg å kjøre bil.  

Så ser du en svart Toyota Rav 4 er det bare å passe seg. Hold barna inne. Vi får tro at Statens vegvesen ikke slipper meg ut på veien før det er trygt. 

Til slutt vil jeg ikke glemme å takke Gud for dei som kjempet for at Norge fikk sin egen grunnlov og at Han skal velsigne dei som tar vare på tryggheten og freden i landet vårt.  

Norge er et fantastisk land. Naturen, ytringsfriheten, likestillingen og demokratiet.  


Gratulerer med dagen.  

Takk for at jeg fikk komme hit til Stårheim for å feire med dere. Vi avslutter talen sammen med tre ganger hipp  - hipp – hurra. 

Hipp Hipp - hurra 

Hipp hipp - hurra 

Hipp Hipp – Hurra hurra hurra