Google kjøper seg opp i indisk mobilselskap

Google bruker 4,5 milliardar dollar på ein del av Jio Platforms, mobildivisjonen til indiske Reliance. Saman vil dei lage ein billeg smarttelefon.
utenriks

Avtalen, som gir google ein eigardel på 7,7 prosent i Jio, vart kunngjord av styreformann Mukesh Ambani i Reliance, Indias største konglomerat. Også Facebook, Intel, Qualcomm og Saudi-Arabias investeringsfond er blant eigarane i Jio.

– Det dei bringar til bords, er meir enn pengar. Deltakinga deira er eit sterkt tillitsvotum til visjonen og gjennomføringsevna vår, seier Ambani, hovudeigar i Reliance og Asias rikaste mann.

Google skal vere med på utviklinga av ein rimeleg smarttelefon for førstegongskjøparar. Målet er å gi rask nettilgang til Indias 1,3 milliardar innbyggjarar. Dei skal òg utvikle eit operativsystem for smarttelefonar basert på Android, der Google er største eigar.

Eitt av Jios dotterselskap er i dag mobiloperatør for 388 millionar brukarar, ein marknadsdel på 31 prosent. Jio har òg utvikla ein 5G-løysing, som Ambani på sikt håpar å kunne eksportere til andre mobiloperatørar.

(©NPK)