Slovakias utanriksminister trekkjer seg ikkje likevel

Slovakias utanriksminister Miroslav Lajcak, som sa han ville gå av i protest mot at landet ikkje ville slutte seg til FNs migrasjonspakt, går ikkje av likevel.
utenriks

I ei utsegn fredag seier Lajcak at han har ombestemt seg etter å ha fått støtte frå statsminister Peter Pellegrini, president Andrej Kiska og fleire andre.

Utanriksministeren kunngjorde i førre veke at han ville trekkje seg etter at dei folkevalde med klart fleirtal avviste FNs migrasjonspakt.

Lajcak, ein respektert diplomat, sa at han var usamd i vedtaket til den slovakiske nasjonalforsamlinga om at ingen slovakisk representant skulle sendast til Marrakech 10. desember når migrasjonspakta etter planen skal sluttførast.

Migrasjonspakta har som mål å styre global migrasjon og styrkje rettane til migrantar og flyktningar. Avtalen er likevel omstridd, og fleire land har uttalt at dei ikkje vil slutte seg til han.

Det meste omstridde punktet i dokumentet er kravet til signaturland om å ta imot, legge til rette for og sysselsetje migrantar. Mange av landa som har nekta å signere pakta, har reagert på det sistnemnde punktet og hevda at ho truar sjølvavgjerda og suvereniteten til landa.

(©NPK)