Carlsen var i trøbbel, men berga remis og lengste rekke utan tap gjennom tidene

Magnus Carlsen spelte remis mot Jorden van Foreest i Wijk aan Zee-turneringa tysdag og har no den lengste rekka utan tap i langsjakk gjennom tidene, 111 parti.
sport

Etterpå innrømte Carlsen at han hadde vore i alvorleg trøbbel mot den nederlandske heimefavoritten som er rangert som nummer 97 i verda, og at han vart redda av eit tabbetrekk av van Foreest.

Tysdag var det 532 dagar sidan Carlsens førre tap i langsjakk. Det skjedde mot Shakhriyar Mamedyarov 31. juli 2018.

Carlsen har spelt remis i alle dei fire første rundane av årets Wijk aan Zee-turnering. Måndag tangerte han rekorden til den russiske stormeisteren Sergej Tiviakov, som i 2005 spelte sitt 110. strake parti utan tap.

Magnus Carlsen reknar sjølv at han spelte det 109. partiet sitt utan tap tysdag. Han tar ikkje med to kampar han har spelt mot nordmenn for klubben sin, Offerspill.

Tiviakovs rekke inneheldt fleire parti mot spelarar på lågare nivå. Mange meiner Carlsen sette rekord allereie då han i oktober i fjor spelte det 101. partiet sitt utan tap. Ding Liren hadde den internasjonalt anerkjente rekorden med 100 parti utan nederlag.

– Rekka mi mot elitespelarar er no 109, og mot gode spelarar er ho 111. Begge delar er rekord, og eg er fornøgd med det, sa Carlsen i intervju med arrangøren.

I trøbbel

Carlsen spelte med svart mot Jorden van Foreest. Den norske verdsmeisteren kom kjapt på defensiven. Etter 28 trekk viste sjakkcomputerane at det var 41 prosents sjanse for at kvit ville vinne. Sjansen for Carlsen-siger vart berekna til berre 3 prosent.

I typisk Carlsen-stil gjekk det ikkje lang tid før det såg langt betre ut for 29-åringen frå Lommedalen. Berre to trekk seinare var Foreests vinnarsjansar redusert til 17 prosent, og snart jamna det seg heilt ut.

– Eg undervurderte G4-trekket hans og gjorde nokre dårlege val. Brått skjøna eg at eg stod til tap. Han ville hatt ei stor moglegheit om han hadde gitt tårn for løpar og fått eit par sterke bønder. Då ville eg stått veldig, veldig dårleg, men heldigvis gjorde han noko anna som gjorde at eg utlikna med ein gong, sa Carlsen til TV 2.

– Det var heldig for meg.

Klar for fotball

I sluttspelet var Carlsen nærast å vippe partiet i sin favør, men det enda med remis etter 45 trekk.

– Han tilbaud meg remis tidlegare, noko eg avslo. Ei stund tenkte eg at det kunne bli siger, men eg kunne ikkje sjå noka moglegheit til å gjere det særleg betre enn det vart i dette partiet, sa Carlsen.

Onsdag er det kviledag, og den planlegg Carlsen å bruke til å spele fotball. Det passar bra, for partia på torsdag skal avviklast på fotballstadion i Eindhoven.

– Eg skal spele fotball på lågt nivå, og det blir spennande. Ein kviledag er alltid greitt, sjølv om det alltid er meir behageleg når ein gjer det bra, sa Carlsen til TV 2. Han er ikkje fornøgd med spelet sitt så langt i turneringa, men det er ni parti igjen, og han har ikkje på nokon måte gitt opp håpet om siger.

– Det er ikkje noko som liknar på krise enno.

(©NPK)