Årets fredsprisvinnar planta i Nobel-hagen

Nobels Fredssenter i Oslo viste fredag fram det nye tilskotet i hagen sin, der alle fredsprisvinnarane blir planta: Etiopias statsminister Abiy Ahmed.
innenriks

Den permanente utstillinga «Nobels hage» er hjartet i Fredssenteret i Oslo. Der blir alle fredsprisvinnarane presenterte på kvar sin skjerm, omgitt av tusen små lys. Designaren David Small står bak konseptet saman med arkitekten David Adjaye.

– Vi ønskte å skape noko tidlaust. Her møter du alle fredsprisvinnarane frå meir enn hundre år tilbake i tida og fram til i dag, alle i det same rommet, og dei snakkar til og med saman, forklarer Small.

Fredsprisen til statsminister Abiy Ahmed kan ha ein smitteeffekt og bidra til å dempe konfliktane på Afrikas horn, håper Nobelkomiteen.

Det første året sitt som statsminister har Ahmed slutta fred med nabolandet Eritrea og sett fart i demokratiseringa i Etiopia. Dette saman med viljen hans til å satse på kvinner er blant grunnene til at komiteen tildelte han fredsprisen i år.

(©NPK)