Kallmyr: Opp til påtalemakta om IS-kvinnene skal til Noreg

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) seier til NRK at Noreg kan hente IS-kvinnene tilbake om politiet ønsker å få dei utlevert for straffeforfølging.
innenriks

– Vi ønsker ikkje å hente tilbake IS-kvinner for norske skattepengar, med mindre det er snakk om at påtalemakta krev dei utleverte. Viss politiet ønsker å få dei utleverte fordi dei er sikta, er det ein heilt annan debatt, seier justisministeren til NRK.

Frp har markert seg som ein sterk motstandar av å hjelpe norske IS-kvinner med å returnere til Noreg. Men om påtalemakta ber om at ein eller fleire kvinner blir utleverte, er det ikkje lenger Frp som har opna opp for å hjelpe kvinnene inn i landet.

– Då er det ikkje eit politisk spørsmål lenger, då er det eit påtalemaktspørsmål, seier Kallmyr til NRK.

Fem av kvinnene som er gjort greie for i Syria, har norsk statsborgarskap. Fleire av dei er sikta for brot på terrorlovgivinga.

Førstestatsadvokat og embetsleiar Jan F. Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet seier til NRK at det i dag ikkje er aktuelt å krevje utlevering av norske borgarar i kurdisk-kontrollerte område nordaust i Syria.

(©NPK)