Dette innlegget er skrive av Bjørnar Moxnes, leder i Rødt:

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Torbjørn Vereide gir inntrykk at vi som ikke slutter opp om Ap og Høyres markedsbaserte kraftsystem bidrar til splittelse. Det blir å snu ting på hodet.

Det er de økte strømprisene som kan skape splittelse – ikke at Rødt påpeker problemet med dem. Det er gjennom den børsbaserte prisfastsettelsen Putins energikrig kan slå rett inn i de tusen hjem.

Vårt alternativ er å ta tilbake kontrollen over forsyningssikkerheten og strømprisene. Det vil skape mindre forskjeller og splittelse mellom folk, og svekke Putins mulige makt over våre liv.

Vereide bygger sitt innlegg på en faktafeil: Jeg har aldri hevdet at det er «folkeforakt» å påpeke at Putin fører krig med våpen og energi. Rødt har fra dag én fordømt den ulovlige russiske invasjonen. Putin forsøker utvilsomt å presse Europa ved å strupe gasstilførselen. Putins autoritære imperialisme strider mot alt Rødt står for.

Samtidig er det prissmitten fra eksportkablene, hvor vi må betale en pris for vår egen strøm som om vi importerte den, som gjør at Putin kan påvirke strømprisen i Sør-Norge. Vi kan verne oss ved å ta kontroll over strømpris og krafteksport.

Det er folkeforakt når Ap og Høyre påstår at vi som er mot dagens energipolitikk vil «kutte kablene», og når Erna Solberg uttaler at «Vi må holde igjen de som forsøker å lage nasjonale politiske konfliktlinjer om dette». 80 % av den norske befolkning er, i likhet med Rødt, for en makspris på strøm.

Splittelsen øker når politikere idiotforklarer alle som ikke vil gamble bort stabil og rimelig kraft, Norges viktigste konkurransefortrinn gjennom 100 år.

Vereide har rett i at Putin-regimet feilaktig ser på åpenhet og demokrati som en svakhet. Takhøyde for debatt om hvordan vi sikrer trygghet og rettferdighet, og at folk står fritt til å gjøre seg opp sin egen mening, gjør Norge sterkere og friere.

Når det gjelder strøm foreslår Rødt makspris på 35 øre/kWh og stans i eksport fra magasiner som kan lagre vann til vinteren. Vi vil gjøre energisparing mulig for folk med lave og vanlige inntekter og stanse luksusforbruk med toprismodell.

Det er ikke solidaritet når prisen på strøm fra fornybar norsk vannkraft som brukes i Norge, blir skrudd i været på en strømbørs. Rødt foreslår at norsk gass, som vi eksporterer nesten 80 ganger mer av til Europa enn strøm, skal selges på langsiktige avtaler til under markedspris. Det er solidaritet med europeerne.