– Sjølv om saksmengda stadig har vorte større siste åra, har også saksavviklinga vore svært god, slik at restansane jamt har gått ned. Situasjonen etter eit dårlegare år i 2016, er at vi ved dette årsskiftet på nytt har greitt å ekspedere nesten det doble av kva vi har fått av nye krav. Dette har også gjort oss i stand til å ta saker elles i fylket, fortel jordskifterettsleiar Eivind Helleland.

Av årsmeldinga går det fram at det i 2017 kom inn 22 nye sakskrav, medan 39 saker vart slutta.

I alt vart det avmerka 74 km grenser, mot 8 km året før og innmålt 479 grensemerke mot 207 i 2016.

Talet på partar i dei slutta sakene er 568 mot 161 året før.

Slutta saker i 2017:

Gloppen kommune:

Austrheim

Ryggjaelva

Kolebakkane

Sande

Kvile

Hunskår

Selje kommune:

Maagenes

Høgfjellet

Lillesalt grense

Salt 1

Nygaard

Drage ytre

Langenes

Salt 2

Leikanger

Notabrøtla

Stryn kommune:

Melkevoll

Svarstadvik

Ytreeide

Bersæter

Blaksæter 1

Blaksæter 2

Kirkeeide

Berg nedre

Eid kommune:

Lefdal

Åsane naturreservat

Heggen

Hjelle

Navelsaker

Mel-Skårhaug

Sørland

Åsebøstøl

Holmøy

Leivdal

Skårhaug

Vågsøy kommune:

Kvalheim indre

Stallbrekka

Tytingvåg

Flora kommune

Høydal

Medan det somme andre stader er i landet er inntil to års ventetid på å få behandle saker, er det no i praksis ikkje ventetid ved Nordfjord jordskifterett.

Eivind Helleland opplyser at retten, om det er naudsynt, prioriterer saker med stor samfunns- eller privat nytte, til dømes fallrettssaker, grensetvistar og tilleggsjord-/delingssaker.

Har overlevd

Nordfjord jordskifterett har førebels overlevd i kampen mot sentralisering, og reknar med å vere «freda» nokre år framover. Det er i arbeid ein regjeringsnedsett kommisjon. Domstolen reknar tilhøva å vera stabile inntil politisk handsaming av kommisjonen sitt arbeid.

Nordfjord

Jordskifteretten er ein spesialdomstol for eigedom. Nordfjord jordskifterett femner om kommunane Stryn, Hornindal, Eid, Gloppen, Vågsøy og Selje. Domstolen held til i Postgarden på Nordfjordeid.

Retten fokuserer på jordskifteretten si særstilling som domstol som gjer at ein til dømes kan avklare eigedomsrettslege forhold utan at det treng vere nokon tvist mellom partane.

Jordskifteretten kan løyse eigedomsproblem i tettstader og hytteområde på same måte som i landbruksområde. Ved å kombinere arealplanlegging med jordskifteretten sine verkemedel, kan t.d. bustad- og hytteutbygging med infrastruktur, skje uavhengig av eigedomsgrenser i området.

OPTIMISME: Domstolleiar Eivind Helleland melder om optimisme og god drift i Nordfjord. Foto: Anna Wuttudal