Kvifor Rundehogjen ikkje er teke med i denne omgang, svarar seksjonssjef Jostein Løvdal hos Riksantikvaren følgande på:

­– Ifølge verdensarvkonvensjonen skal hvert land utarbeide en liste med forslag over steder som staten ønsker å nominere. Denne forslagslisten kalles tentativ liste. Oppføring på tentativ liste forutsetter at objektet vurderes å ha fremragende universell verdi – outstanding universal value - i henhold til verdensarvkonvensjonens krav. Klima- og miljødepartementet har bedt Riksantikvaren se på den norske tentative listen, slik at den blir oppdatert. Departementet har også bedt Riksantikvaren vurdere grunnlaget for en mulig norsk vikingetid-nominasjon på tentativ liste. Gravhaugene på Nordfjordeid har til nå ikke vært del av tentativ liste. Om vikingetidsarven skal videreføres på tentativ liste for verdensarv er det ikke utelukket at andre gravhauger enn de i Vestfold kan være gjenstand for vurdering. Dette er det for tidlig å si noe om nå, seier Løvdal.

Vikingskipshaugane i Vestfold er med

(NPK-NTB) Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) har bedt Riksantikvaren vurdera fleire norske stader får ein plass på verdsarvlista til Unesco.

Vikingskipshaugane i Vestfold – Borrehaugane i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg og Gokstadhaugen i Sandefjord blant stadane, fortel NRK.

– Eg trur det har svært mykje å seia for verdiskaping, reiseliv og forståinga for historie. Eg meiner det er svært viktig regionalt at vi får løfta dette. Det er også viktig nasjonalt at Noreg brukar desse plassane som er så unike, til noko meir enn vi gjer i dag, seier Terje Gansum, leiar av kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Riksantikvaren har svarfrist til 1. november med å senda tilrådinga si til Klima- og miljødepartementet. Dersom Riksantikvaren vurderer haugane som kandidatar, startar ein formell prosess med mål om å fylla dei kriteria ein nominasjon krev. Ein stad må møta minst eitt av ti utvalde kriterium for å få ein plass på verdsarvlista. Verdsarvkomiteen har tidlegare ymta om ein søknad om å få dei tre inn på lista, men då var søknaden eit samarbeid med andre land. (@NPK)