Det er ingen hemmelighet at Senterpartiet i Hornindal er for folkeavstemning. Det er heller ingen hemmelighet at vi 6 som sitter i kommunestyret er det eneste partiet i Hornindal som ved flere anledninger har fremmet og stemt for en folkeavstemning om framtidig retningsvalg i kommunestyret. På bakgrunn av dette kan jeg ikke annet enn å applaudere initiativet til den gruppen som nå har samlet inn 337 underskrifter (meg selv og flere fra Senterpartiet inkludert) i håp om at resten av kommunestyret skal endre mening og la bygdefolket få være med å bestemme sin egen framtid.

Man kan støtte seg på innbyggerundersøkelsen og resultatene der. Men, ser man bort fra den store måleusikkerheten og det lave antallet svar denne undersøkelsen bygger på, noe jeg mener er kritikkverdig i seg selv, så er det også et faktum at folket aldri ble spurt rett ut hvilke av de to kommunene de helst ville velge. Spørsmålet kunne vært så enkelt som: Hvis du måtte velge, hvilke av to kommuner vil du at Hornindal skal slå seg sammen med, Stryn eller Volda?

Etter vedtaket ble fattet i kommunestyret i juni sa ordføreren at folk engasjerte seg for sent. Jeg vil da minne om at Volda kommunestyre ikke sa formelt ja til sammenslåing med Hornindal før 28. juni, to dager før kommunestyret i Hornindal skulle ta sin avgjørelse. Altså hadde man to dager på seg til å forstå at vi faktisk satt med to kommuner å velge mellom. Hvor mye før vil da ordføreren at bygdefolket i Hornindal skulle reagere? Det må og nevnes at kommunestyret var klar over at man kunne få utvidet frist den dagen vedtaket ble fattet.

Det er trist at inntrykket jeg nå sitter igjen med etter å ha lest både Fjordingen, Fjordabladet og nyheter på NRK Sogn og Fjordane er at det er kommunestyret MOT folket, ikke kommunestyret MED folket. Jeg synes og det er trist lesing at ordføreren utrykker at han ikke synes 337 er mange stemmer, at han trodde det skulle være flere. Han utrykker også at disse som har skrevet under må være de som er for Stryn. Det denne gruppen har arbeidet for er en rettferdig folkeavstemning, ikke at de vil til Stryn. Med tanke på at han synes det skulle vært flere, vil jeg påpeke at antallet underskrifter er ca halvparten av de som stemte ved kommunevalget høsten 2015.

Nå som det er gitt utvidede frister, hvorfor slik hastverk? Man kan gjemme seg bak tidsfrister, lovlighet og at vedtaket allerede er fattet. Det er likevel svært skuffende at representantene i Høgre, Venstre og  Arbeiderpartiet, som er valgt av de folkene de nå så lett ignorerer, ikke vil ha folket i ryggen. At de ikke vil ha en god demokratisk prosess slik at alle kan føle et eierskap til den avgjørelsen som er tatt. Ved å få et reelt flertall vil sammenslåingen ha legitimitet ved avgjørelser som tas i det nye kommunestyret. Jeg vet at for min egen del så hadde det vært veldig mye enklere å akseptere at Hornindal skulle slå seg sammen med Volda hvis det var det som hadde blitt resultatet gjennom en folkeavstemning. Jeg vil minne resten av kommunestyret i Hornindal på at dette er den viktigste avgjørelsen for Hornindal Kommune noensinne. Og som fjellvettreglene sier: Det er ingen skam å snu!